Sociala medier är inget val. Det är ett krav!

Sociala medierEn något hård rubrik men om du inte bott under en sten de senaste åren kan du inte ha ungått den kraft som finns i sociala medier såsom Facebook, Twitter osv. Det många företagare är rädda för är att ge sig in i detta, till synes, totala getingbo av information, diskussioner, kommentarer och tyckande, många har även fog för detta. Tiden det sociala arbetet tar är också något många anser att de inte har eller att det kommer påverka försäljningsarbetet men inget kunde vara mer fel. Så klart krävs en god planering, som i allt annat arbete, innan man registrerar sitt konto.

  • Vad vill du få ut av din sociala närvaro?
  • Hur mycket tid lägger du idag på dina personliga konton?
  • Hur mycket tid kan du avvara till sociala medier?

En del väljer att främst använda exempelvis sin Facebooksida för att ta del av kundernas reaktioner och lätta på kundtjänstmailen. Andra lägger upp exklusiva erbjudande eller produktbeskrivningar. De flesta e-handlares mål med en Facebooksida är att driva trafik till shoppen så länkar bör alltid finnas med.

Twitter kan användas för att skapa en slags ”bild” av vad ditt företag står för. Det kan låta diffust men ju mer du deltar i diskussioner och suddar ut gränsen mellan dig som person och det företag du representerar, desto bättre är det. Dela andra företags inlägg, favoritmarker osv. Allt engagemang räknas så länge det finns en tanke bakom och kvalitet. Följ de som intresserar dig och som du tror kan vara intresserade av dina tjänster/produkter. Sakta men säkert kommer dina inlägg att delas om de anses vara värda en retweet.

Instagram är intressant ur marknadsföringssyfte men eftersom man inte kan länka i texten under bilden får man istället bygga intresse via fantastiska bilder. Länken lägger du istället i din profil och de som klickar sig in där och vidare till din shop, ja de är riktigt intresserade!

Det viktigaste är som sagt att ha ett tydligt mål min sin sociala närvaro och att hålla sig till den under en längre period. Och ställ inte för höga krav på dig, t ex att göra ett eller fler inlägg om dagen. Sätt ambitionen relativt låg till en början så du inte tappar intresset och orken på en gång.

Jag kommer att går närmare in på detalj för de stora nätverken och förklara vilka fallgropar och möjligheter som finns för småföretag.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 + sjutton =